woensdag 27 mei 2015

De paddenstoel & het Jaar van de Bodem

excuses voor de afwijkende lay-out van het bericht aan dit probleem wordt gewerkt.

U zult het misschien niet weten, maar 2015 is het Jaar van de Bodem. 2015 is ook het jaar van de Geit, de opening van aqua Mexicana in Slagharen en de aankomst van de New Horizon bij de dwergplaneet Pluto. In tegenstelling tot het Jaar van de Bodem zijn dit echter nutteloze weetjes die u meteen weer kunt vergeten. Het Jaar van de Bodem is namelijk wèl belangrijk. "Waarom?" zult u zich misschien afvragen. Nou het Jaar van de Bodem is belangrijk omdat we ,ook in Nederland, niet goed op de bodem passen. 

De bodem dient als basis voor belangrijke dingen zoals voedsel,natuur,koolstofkringlopen,behuizing en drinkwater. Toch gaan wij er als mensen niet duurzaam mee om. Intensieve landbouw en vervuiling zorgen voor degradatie van onze grond. 

Daarom heeft de FAO* dit jaar aangegrepen om wereldwijd het belang van een gezonde bodem aan te kaarten. Groene Takken draagt graag ook bij aan de bewustwording van het belang van een gezonde bodem. Daarom zal Pip op zondag 7 juni een lezing geven bij De Tuinen van Appeltern tijdens de "Wilde Weelde Belevingsdag"*. De lezing "Paddenstoel en de Bodem" zal gaan over de belangrijke rol die schimmels in de bodem vervullen. Hieronder alvast een voorproefje;


"Schimmels zijn onmisbaar in de bodem. Ze spelen een belangrijke rol in de koolstof en-stikstofkringloop. Schimmels breken organisch materiaal af met hun zure, verterende vloeistoffen en zorgen dat de voedingstoffen die vrij komen over grote afstanden vervoerd kunnen worden. Bomen en planten kunnen niet alles wat ze nodig hebben uit de bodem halen en daarom maken ze graag gebruik van een deel van deze voedingsstoffen. In ruil hiervoor krijgt de schimmel van de bomen en planten suikers (glucose) die zij vrij hebben aangemaakt bij de fotosynthese. De schimmel , die niet zonder deze suikers kan, is erg blij met deze natuurlijke Redbull omdat hij deze zelf niet kan aanmaken. Een knap staaltje van samenwerking in de bodem dus!

Wanneer u meer wilt weten over het Jaar van de Bodem of over de activiteiten die 7 juni plaatsvinden bij De Tuinen van Appeltern ga dan naar de onderstaande sites
 http://www.appeltern.nl/nl/kalender/wilde_weelde_belevingsdag:_k_l_ei_goed
http://jaarvandebodem.nl/

Volgende week is Stan er weer en duiken we met hem de geschiedenisboeken in.

Tot dan!

*Food and Agriculture Organization of the United Nations
* Wanneer je bij Pip een flyer ophaalt ontvang je vijf euro korting op de entreeprijs van twaalf euro vijftig voor maximaal vier personen.

woensdag 20 mei 2015

Bon appetit

Hallo Hallo hier Stan weer,

Deze week vertel ik wat er met een stammetje gebeurt als hij wordt verkocht én heb ik een vriend te gast als redacteur.


Zoals ik vorige week al zei is een stam klaar voor de verkoop als hij het stempel "Eetbaar Hout"heeft gekregen. Dat is na ongeveer twee jaar verblijf op de Ooymanhoeve. Dan is het de taak van nieuwbakken eigenaar om elk jaar het stammetje te dompelen* voor het laten groeien van de paddenstoelen. Dat vergt nog het nodige geduld.  De kunst is om na het badderen de stam met rust te laten voor optimaal resultaat. Wij stammetjes hebben geen mest nodig of water uit een kitsch-gietertje. Nee, wederom zijn wij tevreden met een fijn plekje uit de volle zon en uit de tocht in de tuin. Binnen een paar weken verschijnen er dan lekkere sappige paddenstoelen. Tijd om te plukken dus ! Ikzelf leid  een vrij ascetisch bestaan zonder fratsen als eten of drinken, maar uit betrouwbare bronnen heb ik vernomen dat u erg lekkere dingen kun maken van de geplukte paddenstoelen. Zelf heb ik er geen kaas van gegeten, dus laat ik nu het woord aan mijn roze vriend Gordon Hamsey.

Houwdie luitjes,

Voor diegene die onder een steen hebben geleefd (laatst had ik nog een kakkerlak die nog nooit van mij had gehoord) en mij nog niet op RTL-dier hebben gezien zal ik mij even voorstellen. Mijn naam is dus Gordon Hamsey en ik treed op in het programma "Oorlog in de trog".Daarnaast heb ik verschillende kookboeken op mijn naam staan zoals "Feestelijk vegetarisch" en "Genieten van de Grill; een zoektocht naar een vegetarische variant".
Speciaal voor u heb ik mijn uitgebreide kookboekenverzameling eens doorgespit. Ik stuitte op een eeuwenoud recept met paddenstoelen dat zeer aan te raden is! (vertaald naar ABN)

Paddenstoelpannenkoekjes*

ingrediënten (voor 4 à 5 kleine koeken)

* 250 gr verse paddenstoelen (uw eigen geplukte shi-take of oesterzwam)
* 125 gr ricotta
* 3 eieren
*boter
*peper en zout
*gehakte peterselie

Klop de eieren los en meng het samen met de ricotta tot een egaal mengsel. Snijdt de paddenstoelen in stukken en bak ze in de boter. Breng deze op smaak met peper,zout en peterselie. Voeg vervolgens de paddenstoelen toe aan het ricotta-beslag en bak er kleine pannenkoekjes van. Serveer met een schijfje citroen.

Eet smakelijk en knorrend kookplezier van Gordon Hamsey (en Stan de Stam)




*  de beste tijd om te dompelen wordt door Pip aangeven op Twitter, Facebook en de site www.groenetakken.nl met een "Dompelalert".
* "Traktaat van de kampernoeljes,genaamd duivelsbrood" door Franciscus van Sterbeeck,1668;bezorgd door Marleen Willebrands en Arno van 't Hoog,2006



woensdag 13 mei 2015

Eetbaar Hout


Hallo Luitjes,

Hier Stan weer met een aanvulling op het ent-proces van vorige week. Het tot bloei laten komen van een stam bestaat uit meer dan een gaatje boren en wachten tot er een paddenstoel uitkomt. Toen 1 van de jongere stammen dat suggereerde heb ik twee uur in een lachstuip gelegen kan ik u vertellen. Zoals ik eerder al vermeldde krijgt het mycelium naar het enten ruim de tijd door de stam te groeien. Wij stammen zijn bescheiden wezens, wij vragen geen ziektekostenverzekering of 13e maand om ons werk te doen. Het enige wat we nodig hebben is een schaduwrijke plek uit de wind en volle zon om te groeien. Wanneer dit is gebeurd, na gemiddeld anderhalf jaar, gaan de stammetjes lekker poedelen . De eerste dompeling is in het najaar. In de winter hoeven ze gelukkig niet het water in maar vanaf begin mei kunnen wij weer gaan badderen. Nouja het poedelen waarover ik eerder sprak is misschien niet de correcte term.  Pip laat ze schrikken met een koud waterbad, net als een gekookt eitje onder de koude kraan. Zo wordt de schimmel in de stam wakker geschud . Na 1 tot 2 dagen in het water mogen zij rechtopstaand opdrogen onder de bomen. Daarna bloeien uit de stam dan de meeste prachtige paddenstoelen. Alle stammen bloeien de eerste keer op de Ooymanhoeve. Pas als een stam heeft laten zien dat hij mooie paddenstoelen kan produceren krijgt het de titel "Eetbaar Hout". Dan is hij klaar om de mensenwereld in te gaan. Behalve ondergetekende, wat ik nogmaals, een hele eer vind. Ik laat snel weer van me horen!

Groetjes,

Stan

P.s. In een oude tekst kwam ik nog een leuk fragment van een gedicht tegen over de paddenstoel die ik u zeker niet wil onthouden.

"Geen kennis en geen benul,                    "Onervaren sonder licht
U heeft niets met 't zwammenspul.           Syt ghy niet aen t'goedt verplicht
Waarom toch,bent u zo straf                   Waerom is u wet soo straf
En schrijft u de mens in het graf?            Dat ghy schrijft den mensch in t'graf
Goede funghi juist bereid                        Goede fungie wel bereydt
Eet men zonder zwarigheid"                    Eet men sonder swaricheheydt."

(Traktaat van de kampernoelje,genaamd duivelsbrood door Franciscus van Sterbeeck,1668)
(Vertaald door Marleen Willebrands en Arno van T'Hoog)






woensdag 6 mei 2015

Sfeerfoto's van de Ooymanhoeve

Lekker weer en paddenstoelen op de stammen: Fantastisch!
Ook vogels voelen zich prima thuis op de Ooymanhoeve


Klaar om verkocht te worden !

Altijd werken in een mooie omgeving

Stan de Stam

Harde werkers

Hallo lieve lezers,

 Hier Stan weer vanaf het hoofdkwartier van Groene Takken; De Ooymanhoeve te Doetinchem. We hebben een aantal drukke weken achter de rug en ik ben aardig wat schors verloren door de inspanning. Het gonsde van de bedrijvigheid hier want Pip (voor wie haar nog niet kent;de Big Boss) en een legertje van hulpkrachten waren druk bezig met het enten en dompelen van boomstammen. Zelf sloeg ik verStandig alles van een afstandje gade. Aan de boor die bij het enten wordt gebruikt heb ik nou niet al te beste herinneringen, een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts is er niets bij. Natuurlijk liet ik niets aan de wachtende stammetjes blijken, de stakkers zagen al groen van de zenuwen (of van het mos dat kan ook). Wat gebeurt er dan met die stammetjes zal u zich afvragen? Zoals ik al eerder zei worden zij geënt. Dit betekent dat er in elke nieuwe boomstam 25 tot 30 gaatjes, gelijkmatig verdeeld,  worden geboord. In de gaatjes wordt deuvelbroed geslagen. Dit zijn houten verbindingsstukjes met daarop de schimmel van een paddenstoelensoort. Daarna worden de stammetjes afgevoerd en netjes opgestapeld. Nu staan de nieuwelinge geënt en wel op het terrein naast mij. Natuurlijk mogen ze nog niet naast mij staan, Überhaupt de gedachte daaraan doet me in lachen uitbarsten. Eerst moeten de geënte schimmels de aankomende anderhalf jaar de kans krijgen om door de stam heen te groeien. Daarna moeten de schimmels eerst nog ontgroend worden door middel van dompeling in koud water. Pas dan zijn ze volwassen stammetjes en mogen ze bij me komen staan. Ik heb in  de tussentijd wel andere dingen aan mijn hoofd. Niet alleen omdat ik als voorbeeldStam het eerste aanspreekpunt van de stammetjes ben maar ook omdat Pip verschillende activiteiten in Duitsland, België en Nederland heeft staan voor de aankomende maanden. Als Voorbeeldstam mag ik dan uiteraard mee om bewonderd te worden door tuiniersters,dagjesmensen en andere geïnteresseerden.Ik heb er enorm veel zin in en hoop u bij zo'n gelegenheid binnenkort een keertje te zien.

Tot ziens!

Groetjes Stan