woensdag 24 juni 2015

Viva la vacance

Bonjour mesdames et messieurs,

Quelle belle journée n’est pas? De zon schijnt en de lucht is blauw. Regen zegt u? Aaah zut alors! Ik had u even moeten vertellen dat ik in niet in Nederland ben. Deze ondernemende stam heeft een interrailticket gekocht en is aangekomen in La douce France. Land van romantiek,cultuur en ..het paddenstoel plukken.  In Nederland leren we al vroeg van onze ouders dat wanneer je in het bos loopt je met je tengeltjes overal vanaf moet blijven. Zo’n vliegenzwam kan er nog zo aanlokkelijk uitzien met zn rode hoed, giftig is hij wel. In Frankrijk trekken hele dorpen de bossen in om trompettes,girolles en bovenal cèpes (eekhoorntjesbrood) te plukken. Niet alleen om zelf te verwerken in gerechten, nee in frankrijk is een levendige handel in de zelf geplukte paddenstoelen. Dat dit niet altijd het beste in de mens naar boven brengt blijkt uit dit wat oudere artikel op een foodlog. http://www.foodlog.nl/artikel/oorlog_om_wilde_paddestoelen_in_frankrijk/

Deze blog is ook niet bedoeld als aanmoediging om op vakantie in Frankrijk zelf te gaan plukken. “Les ramasseurs de Dimanche” ofwel zondagplukkers noemen ze mensen die zonder ervaring paddenstoelen gaan plukken en opeten. Wel aan te raden en zelfs leuk is om op de plaatselijke camping of in het hotel te vragen of er mogelijkheden zijn om begeleidt paddenstoelen te plukken. Geen zin om door het bos te banjeren of bent u in het verkeerde seizoen? Dan is het ook nog altijd aan te raden om eens een bezoekje te brengen aan een paddenstoelkwekerij die op verschillende plekken in Frankrijk te vinden zijn. Een mooi voorbeeld is het dorpje Montsoreau in de regio Pays de la Loire. Dit dorpje wordt tot een van de mooiste dorpjes van Frankrijk gerekend en biedt naast een kasteel ook nog een kwekerij om te bezoeken. Deze is gevestigd in grotten waar vroeger mensen in woonden. Er zijn rondleidingen en je kunt er ook nog proeven van de producten. Bent u toevallig in de buurt vertelt u dan aan mij wat u ervan vond misschien wip ik dan ook nog even langs. Ik ga nog een paar oude  amis  opzoeken in de bossen van Païolive.

Au revoir en tot de volgende keer,

Stan le Stam

woensdag 17 juni 2015

Back in History



Het is al weer een tijdje geleden maar het bedrijf Groene Takken was te zien in het programma "Melk en Honing" van de EO. Klik de link onder de afbeelding aan en kijken maar :)



Melk en honing:Eetbaar hout

Plant der onsterfelijken

Hallo Mensen hier Stan weer,

Het is een tijdje geleden dat we elkaar hebben gesproken want ik zat met mijn neus in de boeken (en ook op het web).  Ik was op zoek naar een huismiddeltje om mijn vriendin Vera de Vliegenzwam van kabouters af te helpen .Tijdens het zoeken kwam ik echter allemaal interessante artikelen tegen over de geschiedenis van de paddenstoel .Vera heeft dus maar de strijd tegen de goedgemutste mannetjes opgegeven want van mij kon ze geen hulp meer verwachten. Ik was veel te druk bezig met het maken van dit geschiedenisoverzicht.

Azteeks Paddenstoelbeeldje
Dat de mens de paddenstoel al lang gebruikt blijkt uit een ontdekking van wetenschappers in een grot bij het plaatsje Villar del Humo in Spanje. Daar wordt een grottekening van ca. 6.ooo jaar oud gevonden met een grote stier en in de onderste hoek een rijtje met 13 paddenstoelen. Volgens wetenschappers is het de psylocybe Hispanica, een paddenstoel met hallucinerende werking.
Niet alleen onze Europese voorouders hielden van de paddenstoel. Bij de Oude Egyptenaren  werd de vlezige vriend als “plant der onsterfelijken gezien” . Hierdoor bepaalden de farao’s dat alleen zij en hun famile ervan mochten snoepen.  De Azteken noemden de paddenstoel Teonanácatl wat zoiets betekent als “vlees van de goden”. Door de vondst van paddenstoelbeeldjes en de verslagen van onder andere Spaanse missionarissen uit de 16e eeuw denkt men dat zij voor de Azteken een religieuze en medicinale werking hadden.



Waren de Romeinen en Egyptenaren nog fan van de paddenstoel in het middeleeuwse Europa kon hij op minder sympathie rekenen. Door de katholieke kerk werden de paddenstoelen in verband gebracht met magie en hekserij. Zo zouden heksen de duivel ontmoeten en feest vieren bij zogenoemde heksenkringen.* Dit betekende niet dat er niet met de paddenstoel werd gekookt, bewijze het recept van mijn eerdere blog; deze komt namelijk uit de 17e eeuw. In die tijd ontdekt ook een meloenteler uit Frankrijk paddenstoelen op zijn mestafval. Hij besluit ze te gaan telen en in rijke kringen vindt deze paddenstoel gretig aftrek onder de naam Champignon de Paris. Ze worden in de decennia die daarop volgen gekweekt in de vochtige catacomben van Parijs. Door de kost van de metro moeten ze echter verkassen naar grotten. De champignon is vanaf ca 1900 ook te vinden in Nederland; hier wordt hij gekweekt in de mergelgrotten. Tegenwoordig zijn niet alleen de champignon maar ook de shi-take en de oesterzwam lekkernijen die dikwijls door de Nederlanders (alsook door mensen over de hele wereld) genuttigd worden. De paddenstoel  komt al eeuwen voor in mythes, verhalen recepten en liedjes maar mag ook een rol in een video-game aan zijn oeuvre toeschrijven. De paddenstoelen Toad en Toadette zijn vaste spelers in het spel Mario Kart.

Een hoop informatie maar dat mocht ook wel naar mijn twee wekenlange afwezigheid.

Ik spreek jullie de volgende keer wel!

Groetjes Stan

* een kring van paddenstoelen