dinsdag 22 september 2015

Het beste seizoen van het jaar

Hallo luitjes,


Hier is Stan de Stam weer vanuit de bossen bij Doetinchem. De blaadjes beginnen langzaam van de bomen te vallen en grote groene eikels en stekelige bolsters verschijnen aan de bomen. Allemaal tekenen dat mijn favoriete seizoen weer op het punt staat te beginnen.....


DE HERFST!!


Daarom een extra lange blog over dit onder gewaarde seizoen met zijn feestelijke kleuren.


21 September is de eerste officiële herfstdag al begint volgens de astronomische kalender pas de herfst op 23 september om 10:20 . Op het moment dat het herfst wordt, zijn zowel dag als nacht even lang. De naam van herfst komt van het Germaanse woord harbista en is gelinkt aan het engelse woord voor oogst ofwel harvest. De hele natuur bereidt zich voor op de winter die gaat komen.


"Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal in de herfst?" vroeg mijn vriend Berrie de Beuk terwijl hij over mijn schouder meelas terwijl ik het stukje typte. "Dat zal ik je vertellen Berrie, vriend" zei ik met plechtige stem terwijl ik een grote teug adem nam om mijn verhaal verder af te steken. "nouuu" zei Berrie "Tot nu toe kon het verhaal mij nog niet zo veel boeien." Ik keek hem beledigd vanonder mijn bast aan en woog in mezelf af of ik hem óf mezelf meer zou bezeren bij een flinke zwiep met mijn tak. "Niet dat het niet interessant is" haasde Berrie zich te zeggen "maar het meeste weet ik al, dat blaadjes van de bomen vallen enzo. Kun je niet leuke feitjes en andere dingen over de herfst vertellen die net zo kleurrijk zijn als de herfst zelf?"

Ik dacht na "Twijfel is het begin van wijsheid" zou mijn Franse vriend René des Es zeggen, dus besloot ik te luisteren naar mijn vriend Berrie en het over een andere boeg te gooien. Hieronder staan dus speciaal voor u en Berrie de leukste weetjes over de herfst :) .


  • De herfst is een jaargetijde vol feestdagen, met onder andere Sint-Maarten, Halloween, Sinterklaas en Allerheiligen. 
  • Een bekend gezegde over de herfst komt van drs. P: "In de winter en de herfst, zijn bejaarden op hun sterfst".
  • Een Nederlandse band en een Amerikaanse horrorfilm dragen de naam Autumn (Engels voor herfst).
  • Kinderen die in de herfst zijn geboren zouden een half jaar langer leven omdat hun moeders in de zomer veel fruit en groente hebben gegeten.
  • Het woord herfst is 1 van de moeilijkste rijmwoorden die je kunt gebruiken met Sinterklaas
  • Bladen veranderen officieel niet van kleur in de herfst. Het groene chlorofyl verdwijnt en de rode en gele kleurstof die altijd al in het blad aanwezig zijn komen te voorschijn.
Zo dat zijn er wel weer genoeg voor deze blog. Heeft u na deze weetjes zin gekregen om zelf bossen in te gaan? Kom dan zaterdag 3 oktober naar de Ooymanhoeve voor de activiteit "Lekker Bomen" die Groene Takken organiseert in samenwerking met Natuurmonumenten. Voor meer informatie kunt u terecht op de Facebookpagina.

Groetjes en fijne dagen,

Stan

woensdag 2 september 2015

Wereldstam

Hoi Luitjes,
Vandaag even een kort berichtje waarin ik alle trouwe bezoekers van onze blog, Facebook pagina en weblog wil bedanken. We zijn elke keer weer trots wanneer we horen dat mensen van de blog genieten en onze berichten op Facebook liken. Extra leuk is dat wij niet alleen bezoekers hebben uit Nederland maar dat ook mensen uit andere landen ons weten te vinden. Zo hebben we onder andere bezoekers uit de VS, India, Australië en natuurlijk België mogen verwelkomen op de blog. We hopen nog veel meer nationaliteiten te mogen terugzien op onze site. Alvast bedankt, danke schön, thank you, Dhan'yavāda, terima Kasih, شكر .

tot volgende week

Stan de Stam