dinsdag 29 december 2015

Alternatieve bollen

De kerstdagen zijn achter de rug en naarmate de dagen vorderden zijn de meeste mensen steeds meer gaan lijken op het gevulde konijn gaan lijken dat ze met eerste kerstdag verorberden . Voor men echter kan beginnen aan het goede voornemen om te gaan sporten moet er nog een hobbel genomen worden. Oud en Nieuw komt er aan en dat betekent oliebollen eten en champagne drinken van de HEMA. Speciaal voor deze laatste feestdag heeft chef Gordon Hamsey nog een lekker recept om te eten op de laatste dag van het jaar.

Knorretjes lieve lezers,

Voor vandaag heb ik een creatief oliebollen recept uitgekozen. Voor wie geen zin heeft in suiker maar wel wil genieten van een lekkere bol heb ik voor u:

Boleten in beslag*

 (plantaardige) olie (om in te frituren, niet voor in het beslag!)
400 gr boleten (zoals eekhoorntjesbrood)
100 gr bloem
1 ei, gesplitst
snufje zout
licht bier
1 flesdopje jenever, grappa of rum

- snijd de boleten in plakjes
- Meng alle ingrediënten behalve het eiwit en de boleten en de olie door elkaar en laat het beslag ruim een uur staan.
  Gebruik zoveel bier als je nodig hebt om een niet al te dik beslag te maken, heb moet aan een pollepel blijven kleven.
- Klop het eiwit schuimig en klop het vla voor het frituren door het beslag.
- Wentel de plakjes boleet door het beslag en laat ze in de hete olie vallen.
- bak de bolletjes bruin en smullen maar.

Zo dit was mijn laatste recept in deze reeks, ik hoop dat u er wat aan heeft gehad. Fijne Oud en Nieuw en tot in het Nieuwe Jaar!

Groetjes Gordon Hamsey

* Uit Bos op je Bord, blz. 60.

woensdag 16 december 2015

'Smaakvol smullen

Geknort lieve lezers,

Sinterklaas is voorbij en kerst komt op rasse pootjes naderbij. De familie praat nog na over het heerlijke truffeldiner van Tante Zwoerdje vorig jaar en u vraagt zich af "Hoe dit te overtreffen?". Een tip van uw eigen thuiskok Gordon Hamsey: "probeer het niet eens". Maakt u uzelf er gewoon makkelijk vanaf, zodat u nog tijd heeft om voor aanvang van het diner een modderbadje te nemen. Geheel in de sfeer van kerst gaat u voor eenvoud in plaats van decadentie. Dat kan perfect met dit recept dat weinig inspanning vergt.

Bundeltjes Enoki-Take (ofwel fluweelpootjes) *

De paddestoeltjes van de Enoki-Take groeien  in kleine bundeltjes door speciaal zaagsel bij kwekers. Ze behouden hun witte kleur omdat ze groeien in het donker. Ze hebben een zoete en nootachtige smaak.

400 gr Enoki-Take verdeeld in 8 kleine bundeltjes
8 plakken parmajkkjebvh (noot van Stan: hier hoort parmaham te staan maar Gordon lag dwars, in plaats daarvan maken we hem met zalm, dat is ook erg lekker)
4 eetlepels olijfolie
limoensap
peper en zout

Snijd de zwammenbundeltjes aan de onderkant netjes bij. Omwikkel de bundeltjes met de zalm en zet ze vast met een cocktailprikker. Strooi hierover en beetje zout en flink wat peper. Sprenkel ten slotte wat olijfolie en limoensap over de pakketjes. Dien op met een stralende glimlach en ene zachte huid van uw modderbad.

tot volgend week!

Knorretjes van Gordon
* Uit: "Paddestoelen uit de keuken van Carlucci, blz. 131

zondag 6 december 2015

Een kaasige kerst

Geknort waarde lezers,

Zoals beloofd zal ik , de befaamde Gordon Hamsey, recepten met jullie delen uit mijn uitgebreide kookboekenverzameling. Voor lekker paddenstoelen heb ik echt een neusje, in mijn tijd heb ik zelfs nog in de bossen van Piemonte gezocht naar truffels. Het eerste recept voor de kerstdagen is aardig simpel maar ovenheerlijk. Het is zo'n recept waarvoor je niet flessen wijn hoeft achter over te slaan voor je überhaupt eraan durft te beginnen. Geen verbrande liflafjes of beleefd kijkende familieleden die de hond onder tafel overvoeren, nee, hiermee kunt u niet de fout in gaan. We gaan met de kerstdagen namelijk gezellig kaasfonduen,

Benodigdheden:*

100 gr shi-take
400 gr Gruyère of Comté
400 gr Emmental
4 dl droge witte wijn
Nootmuskaat/ peper/zout
Teentje knoflook
Maïzena
brood

1 Verwijder de steeltjes van de paddenstoelen en hak ze fijn. 2 Houd de fijngehakte steeltjes apart en snijd de shi-take in plakjes. 3 Rasp de kaasfijn 4 Wrijf met een teentje knoflook krachtig de binnenkant van de fonduepan in. 5 Voeg de wijn toe en breng die aan de kook 6 Voeg onder voortdurend roeren het kaasmengsel toe totdat er een gladde massa ontstaat. 7 Bind dan de fondue met een beetje maïzena dat is aangelengd met wat water. 8 Voeg de fijngehakte steeltjes en een deel van de shi-take schijfjes  toe 9 Breng de fondue op smaak met nootmuskaat, peper en zout. 10 Nu kunt u met raclette vorkjes de overige shi-take schijfjes en het brood in de fondue dopen

Met dit gerecht heeft u weinig werk vooraf, veel geknoei achteraf maar vooral veel eetplezier!

Bon Appetit,

Gordon Hamsey



* Uit: Het Paddestoelenkookboek, p. 122