woensdag 23 maart 2016

Pasen: over Judas en paddenstoelen

De Auricularia Judae ofwel Judasoor is een paddenstoel die in het wild groeit en ook in de lente aanwezig is. Zijn structuur is gelei-achtig maar in de Oosterse keuken wordt hij zeer gewaardeerd. Men kan echter alleen de Echte Judasoor eten (waarom hij Echt heet geen idee), de vilten Judasoor is giftig. Volgens Oma’s Kruidenboekje kan hij gebruikt worden tegen zere kelen en zere ogen.

De naam van deze paddenstoel is opvallend en het verhaal hierachter toepasselijk voor Pasen. Judas  Iskariot was één van de twaalf discipelen van Jezus en nadat hij het Laatste Avondmaal vroegtijdig  verliet sloop hij naar de Romeinen om Jezus te verraden . De rest is geschiedenis zoals men dat mooi zegt en kunt u teruglezen in de Bijbel. Weinigen weten echter wat er daarna met Judas is gebeurd . Judas kreeg namelijk enorme gewetenswroeging van zijn daad en wilde zijn bloedgeld teruggeven aan de Hogepriesters die Jezus hadden gehaat. Zij draaiden zich echter zwijgend om toen hij zich aandiende en Judas smeet in zijn wanhoop het geld op de tempelvloer. Getergd door schuld hing hij zich volgens overleveringen daarna op aan een vlierboom. En precies de vlierboom is de plek waarop de Judasoor groeit.

De vlier is dan ook een echte paasboom. In pre-christelijke tijden was de vlier verbonden met Freya de godin van de liefde en vruchtbaarheid. Rond de tijd van wat nu Pasen wordt genoemd, werden vrouwen met vliertakken geslagen die men "levenstakken" noemde. Dit was om de vruchtbaarheid te bevorderen. Zo zie je maar weer; vroeger was niet alles beter..

Fijne paasdagen,


Groene Takken

(Luistertip hierbij: Judah van Lady Gaga ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten